Искате ли да сте част от глобален разговор, който поставя общностите в отговорност за тяхното собствено развитие и който създава процъфтяващ живот за всички?

Вярвате ли, че настоящата система за международно финансиране може и трябва да бъде преформулирана, за да бъде в по-голяма степен местна собственост и местно ръководство?

Искате ли да бъдете вдъхновени от нови начини за вземане на решения и действия, които се появяват по света, които поставят в центъра достойнството, справедливостта и доверието, и които признават ресурсите и присъщата сила на общностите?

Ако ДА, тази поредица от статии е за вас!

Започваме малко с исторически факти – какво е това #ShiftThePower, кога и как е възникнало.

Хаштагът  #ShiftThePower е въведен за първи път по време на Срещата на върха за филантропия на общността през 2016 година в Йоханесбург. Тази среща е организирана от Глобалния фонд на обществените организации. Присъстващите на срещата са над 600 човека от над 70 страни.

Това е движение  на стотици обществени организации от страни от целия свят /в това число и нашата организация Фондация „Обществен дарителски фонд Сливен“/.

И ако искаме да разберем най-ясно каква е идеята на това движение, най-добре е да погледнем, какво пише в Манифеста за промяна:

1. Прегърнете визията за „добро общество“, изградено около основните ценности на равенство, демокрация и устойчивост и набор от организационни принципи, основани на глобална солидарност и разпределено лидерство.

2. Отхвърлете ограничителната рамка на „международното развитие“, която се определя от парите и властта и която създава изкуствени бариери между общностите и движенията.

3. Отдалечете се от система, заета с бързи „решения“, която е базирана и организирана около прехвърлянето на средства. Променете начина, по който подхождаме и се стремим да измерваме представата за успех.

4. Творчески намерете начини да отключите присъщата сила на общностите при определяне на техния собствен курс на развитие – както и да го определят – и оставете езика на „бенефициентите“ и „получателите“ да остане в миналото.

5. Преминете от „изграждане на капацитет“, както е определено от външни участници и изисквания, към организиране на общността и изграждане на движение, където „капацитетът“ се равнява на уместност, вкорененост и избираемост.

6. Уверете се, че външното финансиране признава, зачита и надгражда местните ресурси и активи, вместо да пренебрегва, подкопава или измества.

7. Разширете нашите хоризонти отвъд парите като централен двигател на промяната и отдайте по-голяма стойност на други видове безкрайни нефинансови активи и ресурси (знание, доверие, мрежи и т.н.).

8. Променете езика, който използваме, така че да позволява нови начини на работа и мислене, а не да ги ограничава. И предизвикайте господството на английския.

9. Променете себе си. Имаме нужда както от смирение, така и от смелост и да сме готови да предизвикаме собствената си сила и да слушаме и работим с другите.

В следващите материали ще ви разкажем повече за действията, целите, за последната Среща на върха в края на 2023 година, за помощта на Глобалния фонд на обществените организации, за инициативите на Фондация „Обществен дарителски фонд Сливен“.

ПРЕДИШНА НОВИНАБойлер подпали апартамент в “Даме Груев”, евакуираха 10 души
СЛЕДВАЩА НОВИНАКметът Стефан Радев пуска учениците в грипна ваканция