450 участника от градовете Котел, Елена, Трявна, Твърдица, Дряново и Гурково си дадоха вчера среща на юбилейното 50-о издание на празника „Балканът пее и разказва“. Културният форум е единствен по рода си в страната и се провежда на ротационен принцип между градовете от двете страни на Стара планина.

Читалищни състави, групи, певци и танцьори от старопланинските градове дефилираха с български народни носии, характерни за своите области. Те бяха водени до пл. „Войвода Генчо Къргов“ от кукерски състав и гурковски  гайдари, които по атрактивен начин приканваха с музиката и чановете си жителите и гостите на града-домакин за включване в празничната програма. 

Началото на тържеството, което премина под патронажа на министъра на културата – Найден Тодоров, бе дадено от кмета на Община Гурково Кънчо Папазов. Той приветства всички гости и жители на града и пожела приятно изкарване и незабравими спомени.

На тазгодишното издание, Котел имаше честта да се представи със своите талантливи деца от Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“. Бъдещите професионални танцьори и музиканти на България и техния ръководител Лъчезар Лазаров, за поредна година показаха класа, която заслужено прикова вниманието на публиката и бе наградена с бурни аплодисменти.

Към групата, водена от секретаря на Община Котел – Христо Карабекиров, макар и дискретно участие в празника взе и родения в града на Раковски диригент – Младен Станев. На бившия възпитаник на Средно музикално училище „Филип Кутев“ (по настоящем Национално училище за фолклорни изкуства) и настоящ диригент на хора на Старозагорската опера, организаторите от Община Груково бяха възложили важната задача да изпълни с колегите си песента-химн на „Балканът пее и разказва“ – „Хубава си моя горо“.

По време на празника, гостите успяха да се насладят на изложбата „Сръчните ръце на българката“, в която, с плетива, участие взе НЧ „Светлина – 1952“, с. Малко село. Те можеха да посетят обособените щандове на всички градове-участници, в които се предлагаха рекламни материали и сувенири.

След официалната фолклорна програма, домакините наградиха победителите в предварително обявения конкурс, който тази година беше на тема „Лицата на Балкана“. Осем награди от Котел бяха раздадени на случаен принцип и на гости на празника, чрез томбола. Наградите бяха:  3D статуетка на Георги Раковски, с автор Захари Стоянов от Котел, форма за котленски „Къдряви тиганици“, торбичка със символи от котленски килими, тъкана на стан, ваучер за пакетна обиколка на музейните обекти в Котел, музейна почетна пара, книга „Котленските килими, по-стари от времето“, с автор Дора Куршумова и пакети с манатарки от котленския балкан. Те бяха осигурени от Община Котел, Исторически музей – Котел, Природонаучен музей- Котел и семейна фирма „Василев“ – Котел.

Събитието беше закрито с предаване на знамето на празника на следващия град-домакин – Елена, както и с връчване на Летописна книга, в която организаторите от Гурково трябва да отразят този запомнящ се юбилеен ден.

ПРЕДИШНА НОВИНА„На събор край Тунджа“ в Крушаре събра любители на българския фолклор
СЛЕДВАЩА НОВИНАВторият спортен турнир за учители от Сливен събра още повече участници