НАЧАЛО РЕГИОН 2025 първокласници ще прекрачат за пръв път училищния праг в Сливенска област

2025 първокласници ще прекрачат за пръв път училищния праг в Сливенска област

2025 първокласници ще прекрачат прага на училищата в област Сливен през новата учебна година, съобщиха от Регионалното управление на образованието.

Най-много първокласници има в община Сливен – 1357. Малчуганите, които за първи път ще прекрачат прага на училището в община Нова Загора, са 325, в община Котел – 170 и в община Твърдица – 173.

В 68 учебни заведения в областта първият учебен звънец на 15 септември ще удари за 21 486 ученици от 1. до 12. клас. Най-много са учениците в община Сливен – 14 894, в Новозагорско са 3 232, във възрожденската община Котел са 1 743 и в Твърдишко – 1 617.

Всички 39 училища в община Сливен, 10 в община Котел, 14 в Нова Загора и 5 в община Твърдица посрещат учениците си с освежени класни стаи.

В Сливен с нова асфалтова настилка, маркировка и уреди за фитнес на открито започва учебната година в ПГПЗЕ “Захарий Стоянов”, където се обучават осмокласниците или т.нар. „Малката езикова“. Изцяло завършен е и дворът на СУ “П. К. Яворов”. Там има цялостно преасфалтиране на училищния двор и са обособени отделни кътове за спорт. Четири училища в Сливен ще започнат учебната година с изцяло обновени дворни пространства и спортни площадки – „Христо Ботев”, „П. Яворов”, „Константин Константинов” и ППМГ „Добри Чинтулов”.

Тържествата по повод новата учебна 2023/2024 година ще изпълнят петъчния ден с много емоция, музика, песни, рецитали и детски усмивки. Празничната програма в по-голямата част от сливенските училища ще започне между 9.00 и 11.00 часа.

Първи учебен ден утре е и за 4 978 деца, които ще посещават 59 детски градини в областта. Центровете за подкрепа на личностно развитие, които също ще обучават деца през новата учебна година в област Сливен са 6. Четири са в Сливен и по един в Котел и Нова Загора.

ПРЕДИШНА НОВИНАСливенските овощари, които пострадаха от сланите в края на март, ще получат помощта си до 27 октомври
СЛЕДВАЩА НОВИНАОбщински фонд „Култура“ ще финансира десет проекта от есенната си сесия