С поднасяне на венци и цветя пред бюст-паметника на Георги Раковски и в Пантеона на Раковски, Котел отбеляза 146-годишнината от Освобождението на България от турско робство.

На събитието, посветено на Националния празник на България присъстваха кметът на Община Котел Коста Каранашев, председателят на Общински съвет-Котел Христина Чолакова и общински съветници, зам. кметът и секретарят на Община Котел Шериф Куванджъ и Христо Карабекиров, директорът на СУ „Георги Ст. Раковски Стефан Дондев, учители, ученици и граждани на Котел.

Кметът Коста Каранашев посочи в словото си по случай празника, че 3-ти март е светла и паметна дата за българския народ, която определя по-нататъшното развитие на страната ни.

„Свободата на България, една от най-старите европейски държави, е плод на революционните мечти на голяма част от българите, на голяма част от нашите герои. Сред тях е и котленецът Георги Стойков Раковски, радетелят на мечтата за свободна България! Тази паметна дата днес трябва да се възприема не само от котленци, а и от всички българи като дата-удовлетворение! Удовлетворение даващо смисъл, макар и посмъртно, на цял един живот, мечти и стремежи за една от най-големите личности на България, тази на нашия съгражданин – Георги Раковски”, посочи още кметът.

Честването на националния празник продължи в с. Жеравна. Там 3-ти март беше отбелязан с издигане на знамето на България, шествие до паметника на опълченците предвождано от кмета на селото Васил Рещов и серия от мероприятия, посветени на 146-годишнината от освобождението. В програмата бяха включени презентации и литературни четения, свързани с героите от селото, с принос за българската свобода, лекция на писателя Любомир Котев и изложба-представяне на историческо оръжие от фонда на стрелкови клуб от гр. Стара Загора.  

Програмата завърши с изпълнения на групата за народни песни и танци към народно читалище „Единство-1870″, с. Жеравна, които приповдигнаха още повече празничното настроение сред жеравненци и техните гости от цялата страна.  

Националният празник на България беше отбелязан още от творческо обединение “Дарования” при народно читалище „Съгласие-Напредък-1870″ и Общинска библиотека „Петър Матеев”, учениците от СУ „Георги Ст. Раковски”, както и от народно читалище „Извор”, с. Медвен.

ПРЕДИШНА НОВИНАСливен изви кръшно хоро за Деня на Освобождението
СЛЕДВАЩА НОВИНАНа Трети март в Сливен: Мощно „Ура!” за свободата на Отечеството