Българските обичаи са носители на национална идентичност, а корените им търсим в далечното минало, здраво преплетени с историята от региона, в който живеем. През годините наследените традиции се пазят и обогатяват, а като доказателството за това днес е богатият културен календар на България. Той включва десетки международни и национални фестивали и събори, като сред тях е и този на Етносите, багрите и котленския килим. Този празник от година на година се превръща все повече в истинско взаимно училище по човекознание за хиляди млади и стари посетители, сред които са и учениците от СУ „Георги Ст. Раковски“ в Котел. В продължение на месеци, младежите доброволно влизаха в различни роли, а техни партньори бяха учители, родители и местни възрастни хора. Заедно те показваха взаимно придобити познания свързани с отделните фестивални компоненти в залата на Туристическия информационен център и така показаха, колко е различен котленския фестивал, в сравнение с всички останали.

Изводите си за това, младежите увековечиха в последната си презентация, която беше на тема: „Фестивалите в България и мястото на този, на Етносите, багрите и котленския килим сред тях“. От нея стана ясно, че за новата генерация котленци, фестивалът не е просто поколенчески мост, а е място, на което младостта дава път на опита, черпи от него знание за миналото и съхранява паметта и корена български.

Информация за фестивала на Етносите, багрите и котленския килим в момента тече по сайтове, радиостанции и социални мрежи. Паралелно с това пък младежите от Котел информират от уста на уста, че само на котленския фестивал, може да се усети тръпката и атмосферата на традиционната култура и автентичния български фолклор. Осем годишното Котленче – талисмана на празника, вече тръпне в очакване да дойде 26 юли, за да посрещне отново в парк „Изворите“ своите приятели от България и чужбина. Малчуганът и тази година  обещава незабравими спомени за своите гости, и запознанства със популярни лица от българската сцена. А кои точно ще са те, ще разберете в началото на месец юли.

ПРЕДИШНА НОВИНА92 сливенски ученици бяха на безплатен спортен летен лагер
СЛЕДВАЩА НОВИНАИзложба-концерт по проект „Аз променям света“ се състоя в ДГ „Дъга“ в Котел