За последното тримесечие на 2023 г. са настъпили 40 тежки пътнотранспортни произшествия на територията на Сливенска област. Загинали са осем души. Седем от тях са били водачи на МПС, а един човек е убит на пешеходна пътека. За същия период на 2022 г. броят на катастрофите е 31, загинали са двама души. Ранените са 34. Това стана ясно по време на първото за 2024 година заседание на Областната комисия по безопасност на движението, председателствано от областния управител инж. Маринчо Христов.

В него взеха участие представители на четирите общини на територията на областта, представители от отдели „Охранителна полиция“ и „Пътна полиция“ на ОД на МВР-Сливен, началникът на сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност“ в Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, както и представители от Областно пътно управление, териториалното поделение на ДА „Автомобилна администрация“, Регионалното управление на образованието, Регионалната здравна инспекция, Центъра за спешна медицинска помощ, Областния съвет на БЧК, общинската транспортна фирма „Пътнически превози” ЕООД, Съюза на българските автомобилисти и Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка в Сливен.

Участниците приеха единодушно годишния доклад по безопасност на движението за 2023 г. и годишната областна план-програма за 2024 г.

От Община Сливен отчетоха, че за периода на четвъртото тримесечие на 2023 г. на територията й са извършени редица ремонтни дейности. Монтирани са 24 пътни знаци, възстановена е маркировката на ул. „Г. С. Раковски“, бул. „П. Хитов“, ул. „Г. Икономов“, ул. „Хр. Смирненски“, положена е маркировка с двукомпонентна боя по булевардите „Ст. Стамболов“, „П. Хитов“ и „Г. Данчев“. Подновени са  19 пешеходни пътеки и е премахната растителността около някои общински пътища.

Областният управител заяви, че трябва да се обърне внимание на цялостната маркировка и възможността тя да се полага единствено с по-устойчивата на атмосферни влияния двукомпонентна боя.

От отдел “Охранителна полиция“ към ОДМВР-Сливен акцентираха върху необходимостта от поставянето на видео наблюдение на най-невралгичните възлови кръстовища, което дава възможност за прецизно извеждане на детайли от извършени на пътя нарушения, сред които най-често е преминаването на червен сигнал на светофарните уредби.

От ОПУ информираха за извършената подготовка за зимно поддържане на пътищата, както и за направени кърпежи по пътя Котел-Омуртаг и Кипилово-Котел.

Отстранена е и растителността около пътните платна и е извършено почистване на т.нар. джоб-стени. Подновена е маркировката по пътя от Нова Загора към прохода Хаинбоаз.

Инж. Маринчо Христов призова ОПУ да обърне специално внимание на пътя Кипилово-Котел, който ще бъде и алтернативен маршрут при планирания ремонт на пътя от Стара река към Табелите. По думите му, в конкретен участък от това трасе са налице сериозни пропадания, създаващи реална предпоставка за пътнотранспортни произшествия.

В хода на заседанието останалите три общини от областта също докладваха за извършените през 2023 година ремонти на пътни участъци и представиха плановете си за пътна и улична рехабилитация през 2024 година.

Коментираха се и възможностите за обезопасяване и снижаване на риска от тежки ПТП в най-опасните участъци от пътнотранспортната мрежа на област Сливен.

В края на заседанието бяха представени и основни акценти от планираните мерки и дейности за тази година, свързани с безопасността на движението.

ПРЕДИШНА НОВИНАВ Котел започна записването за дърва за огрев за предстоящия отоплителен сезон
СЛЕДВАЩА НОВИНАНад 40 книги на сливенски автори ще бъдат представени този петък в Регионалната библиотека