15 юни е датата, която ще събере в Гурково десетки самодейни състави от Котел, Елена, Дряново, Трявна и Твърдица. Те, наред с местните състави, ще представят на централния площад в Гурково пъстра фолклорна програма. Това стана ясно на провелата се вчера работна среща, организирана от тазгодишния домакин на празника – град Гурково.

Заместник-кметове, секретари и общински експерти от градовете Котел, Елена, Дряново, Трявна, Твърдица и Гурково обсъдиха техническия план, сроковете, регламентите и проекта на програма за тържественото честване на 50-годишнината от първото му издание.

Фотоконкурсът „Лицата на Балкана“ ще е водещата тема на юбилейното събитие, съобщи заместник-кметът на Гурково – Мариана Маринова. В него ще могат да участват както ученици, така и възрастни мераклии за изява. Всеки участник ще има право да представи до 3 авторски снимки, придружени с кратка история. За ценителите на традициите и любителите на ръкоделието от шестте града се организира изложба. Тя ще е под надслов: „Сръчните ръце на българката“ и водещо в нея ще бъде ръкоделието, усещането за красота и опазването на българските традиции.

След проведен жребий стана ясно, че изявата на участниците от град Котел ще бъде след тези от Гурково, Трявна, Дряново и Твърдица. След котленци ще се представят участниците от град Елена, следващият домакин на празника.

На 15 юни, празникът ще започне традиционно с атрактивно дефиле на градовете и ще продължи с ритуално вдигане на фестивалното знаме, с прекрасни сценични изяви, демонстрация на занаяти и обявяване на победителите от конкурса „Лицата на Балкана“. С материали, предоставени от архивите на шестте общини, ще се проследи историята на празника.

Финалът на „Балканът пее и разказва“ ще бъде ознаменуван с приемане на летописната книга на града-домакин Гурково от град Твърдица и предаване на фестивалното знаме на следващия домакин – град Елена.

ПРЕДИШНА НОВИНАПП-ДБ получи и веднага върна неизпълнен втория мандат
СЛЕДВАЩА НОВИНАСпециалисти по детски болести от София ще преглеждат безплатно в областната болница на Сливен