Възпоменателна церемония за 151-годишнината от гибелта на националния герой Васил Левски събра пред паметника му в Сливен ръководители на институции, граждани, представители на Сливенската света митрополия, Българската армия, обществени организации, учители и техните ученици.

 „Васил Левски е човекът, който със своето верую „Ако спечеля, печели цял народ, ако загубя, губя само мене си”, със своя идеал за чиста и свята република, със своята мечта за свободна и независима България вдъхнови много смели сърца, даде кураж и надежда на много българи, които в крайна сметка преобърнаха хода на историята. Обърнаха времето, както пише Левски на Панайот Хитов”, заяви кметът Стефан Радев пред присъстващите. Удивително е, каза Радев, как в средата на 19 век този млад мъж /той си отива само на 36 години/ формулира национални цели, идеали за демократично управление, за верска и етническа търпимост, за равенство пред закона, за задружност. „Това са идеали, които днес наричаме европейски ценности, които днес са залегнали в сърцевината на нашия Европейски съюз. Неслучайно в нашата народна памет Апостола е на най-високия пиедестал”, подчерта още кметът. Той припомни думите на народния писател и поет Иван Вазов при откриването на паметника на Левски през 1895 година в София, на метри от мястото на черното бесило. В словото си Вазов отбелязва, че от нашите революционери единствено Левски само печели от всяко вглеждане в неговия живот, че всяка гънка на неговия обществен и частен живот го прави по – голям. „Колкото повече научаваме за него, толкова по-голям става ореолът му. И днес той е източник на национална гордост и самочувствие на всички българи. И днес имаме нужда от него, за да избираме верните пътища, дори когато са трудни, и да помним един от неговите завети: че за свободата и демокрацията работа трябва, работа! Поклон пред святото име на Апостола!”,  заяви кметът Радев.

На площада прозвуча песента  „О, майко моя, родино мила…” по известното Ботево стихотворение. Актьорът Димитър Марков припомни моменти от живота и от деятелността на Левски, свързана със Сливен.  „Днес възвеличаваме подвизите и смелостта на Васил Левски, които не само ни вдъхновяват, но и ни предизвикват да се стремим към по-добро общество”, заяви от името на своите връстници Димитър Митев, секретар на Младежкия общински съвет.

Цветя и венци бяха поднесени от кмета Стефан Радев, областния управител Маринчо Христов, председателя на Общинския съвет Димитър Митев, директора на ОД на МВР ст. комисар Димитър Величков, от името на митрополията, на народни представители и ръководители на държавни структури, от общински съветници, ученици, деятели на културата и др.

Общоградската церемония на площад „Васил Левски” бе организирана от Община Сливен съвместно с Центъра за подготовка на специалисти.

ПРЕДИШНА НОВИНАГЕРБ-Сливен се включи в общоградската възпоменателна церемония по случай 151 години от гибелта на Левски
СЛЕДВАЩА НОВИНАНад 80 години кукерството в Пъдарево се предава от баща на син