В периода 20-22 март 2024 г. в Бургас се проведе VIII-та Национална конференция „Да мислим екологично за бъдещето“. В нея участие взеха 145 участници от цяла България, сред които и дванайсетокласничките от професионална паралелка „Готвач“ при средно училище „Георги  Раковски“ –  Рюкие Кехайова и Синем Сюлейманова.

На конференцията момичетата се представиха с доклад на тема „Управление на отпадъците“. Данните, които оповестиха са получени от лични наблюдения, направени върху 130 кг. биологичен отпадък, анализиран на терен близо година.

Проектът на Рюкие и Синем доказва, че компостирането намалява количеството битови отпадъци, които те и техните съученици правят по време на практически занимания. За целта, момичетата разработват план със своята ръководителка инж. Красимира Иванова, по който разделно събират отпадъци и след това рециклират чрез копостиране. Пленена от идеята им, котленката Гинка Еремиева, откликва на молбата им и предоставя личната си градина за нуждите на проучването. Така момичетата стигат до извода, че  компостирането е един от най-ефективните начини за предотвратяване на реална опасност от екологична катастрофа. Биоотпадъкът, който се получава  намира чудесно приложение за цветни градини и поляни и е подходящ за сухи площи, в които се отглеждат култури, нуждаещи се от по-голямо количество вода.

Въз основа на изводите си, дни преди участието си в бургаската конференция, Рюкие и Синем проведоха среща с кмета на община Котел – Коста Каранашев като го запознаха с проекта си. Те получиха от градоначалника поздравления за грамотно изготвения анализ и уверение, че биологичната тор от техния  компост, ще бъде предоставена на Общинското предприятие по озеленяване. С нея ще бъдат наторени градинки и зелени зони в Котел и населените места от общината.

„Да мислим екологично за бъдещето“ донесе на Рюкие Кехайова и Синем Сюлейманова така мечтания директен прием в университета, както и стипендия за изявени постижения в областта на образованието и науката.

Екоконференцията, насочена към ученици и студенти. Тя се организирана от университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и неговата катедра „Екология и опазване на околната среда“, Община Бургас, Министерство на образуванието и науката, Регионално управление на образованието – Бургас и Студентски съвет към Университета. За осма поредна година форумът е част от Националния календар на МОН за изяви по интереси на децата и учениците за учебната 2024/2025 година.

ПРЕДИШНА НОВИНАДГ „Дъга”-Котел стартира пролетния цикъл от празници, традиции и обичаи за своите деца
СЛЕДВАЩА НОВИНАНяма да има правителство, отиваме на избори (ВИДЕО)