Близо 100 стихосбирки на поети от цялата страна ще участват в тазгодишното и десето издание на Националния конкурс за поезия „Дамян Дамянов“. Сред тях попадат участници от градовете Харманли, Перник, Бургас, Пазарджик, Мездра, Нова Загора, Мадан, Пловдив, Ботевград, Велико Търново, Козлодуй, Варна, София, Разград, Ямбол, Сливен, Търговище, Добрич, Плевен, Шумен, Етрополе, Провадия, Дупница, Русе и др.

Над 60 автори ще се борят за голямата награда на името на Дамян Дамянов. Тя се присъжда за постижения в областта на поетичното творчество на автори, участвали в Националния конкурс за поезия „Дамян Дамянов“ и издали стихосбирка през предходната година, но не по-късно от 1 март на текущата година. Освен наградата победителят ще получи почетен диплом, плакет и парична премия в размер на 1500 лв.

Младите поети от цялата страна, които ще се борят за наградата в дебютната категория – грамота и ангажимент за издаване на следващата книга на отличения автор, са 31.

Тази година участниците ще бъдат оценявани от жури, чийто състав е традиционен през последните няколко години. Председател на комисията е съпругата на Дамян Дамянов – поетесата Надежда Захариева. Участниците ще бъдат оценявани също от – поетесата Валентина Радинска – носител на наградата на Община Сливен за литература и изкуство „Добри Чинтулов“ за 2014 г., Тенко Тенев – поет, председател на Дружеството на писателите в Ямбол и носител на наградата „Дамян Дамянов“ за 2008 г., Деньо Денев – поет, носител на наградите „Добри Чинтулов“ за 2013 г. и на „Дамян Дамянов“ за 2012 г. и д-р Росица Петрова-Василева – директор на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен.

Конкурсът се организира от Община Сливен, в партньорство с Агенция „Компас“ – Сливен. Резултатите ще бъдат обявени до 8 май 2024 г. на сайта на Община Сливен – www.sliven.bg.

Носителите на наградите ще бъдат предварително уведомени за часа и мястото на церемонията по връчването на наградите.

ПРЕДИШНА НОВИНАЗапочна пръскането срещу кърлежи в Сливен
СЛЕДВАЩА НОВИНАПореден триумф за сливенския Спортен клуб по акробатика „Стефан Данчев“