НАЧАЛО СЛИВЕН По-високи заплати за работещите в общинските здравни, социални и учебни заведения

По-високи заплати за работещите в общинските здравни, социални и учебни заведения

„Голямата промяна, до която води приетият днес общински бюджет, е увеличаване на заплатите на работещите в социални, здравни и учебни заведения и администрация”, заяви кметът Стефан Радев пред журналисти, след като на своето заседание Общинският съвет прие бюджета за 2023 година.
От 1 януари тази година на общините беше забранено да увеличават заплатите в бюджетната сфера, докато не приемат бюджета. Това са детски, социални, учебни и здравни заведения иадминистрация.
„Затова хиляди хора, които зависят от общинския бюджет, не получиха актуализация на възнагражденията през 2023 година, но сега, с приемането на бюджета, това вече е възможно и то с дата първи януари”, каза Стефан Радев.
Той определи приетия бюджет като рекорден за цялата история на общината – близо 200 милиона. Особеното при него е, че се приема в края на годината заради закъснението на централния бюджет.
„Общината е в много добро финансово състояние. Гарантирани са всички общински дейности и има много голямо поле за надграждане. Вече не говорим за криза, за опасност от фалит или за атаки срещу имущество на Общината. Напротив – говорим за надграждане”, допълни кметът.
До голяма степен дейностите, които са заложени в бюджета, са изпълнени и приети в началото на годината със специфичните разчети по преходния закон.
ПРЕДИШНА НОВИНАПламен Крумов: Не влизам в договорки с никой
СЛЕДВАЩА НОВИНАГеорги Стоянов: Община Сливен е финансово стабилна, което е предпоставка за по-добро планиране и реализиране на проектите