Седмицата за сливенския спорт започва със страхотни новини. На провелия се 12-и  Международен танцов фестивал „Пловдив Древен и Вечен“, сливенският Спортен клуб по акробатика „Стефан Данчев“ завоюва две първи места при двойките от участниците. Това са Петя Георгиева  – Мириям Мехмедов и  Анна Василева – Гергана Топчиева, които си тръгнаха със злато.

Международната танцова надпревара се проведе на 6 и 7 април на Колодрума в Пловдив. В рамките на двата фестивални дни публиката стана свидетел на хореографии в 17 танцови стила –  балет, български народни танци – дивертисменти, български народни танци – сюжетни и тематични, танци на народите, джаз, акробатичен танц, латино танц, танцови мажоретки, парадни мажоретки, музикален театър, urban, бални танци, продукции.

Представянето на сливенските акробати предизвика истински фурор и им донесе най-голямата награда – гран при. Отличието им бе връчено за най-красива, най-интересна и оригинални хореография, която пребори конкуренция от близо 1700 участници. Добрите новини за Сливен продължават. Фестивалът донесе и сребърен медал при тройките. Среброто отиде при триото на спортния клуб в състав –  Емили Йорданова, Добромира Стоянова и Велина Стефанова.

Специално 10-членно жури оценяваше хореографиите. Сред тях бяха Паоло Лонди (Италия) – член на C.I.D. U.N.E.S.C.O. Той е единственият съвременен италиански хореограф, който е записан в две хилядната историята на танца, като за първи път е въвел съвременния танц в осветена църква и го е включил в мултимедийната енциклопедия на Ватикана. Той е и единственият италиански хореограф, който е достигнал общо 11 милиона гледания с видеоклиповете си в youtube. Сред състава на журито попада и Камелия Соаре (Румъния) – прима-балерина на Букурещката опера и балет, Стефан Соаре (Румъния) – прим-балетист на Букурещката опера и балет с над 100 главни роли, а по-късно и директор на операта, професор по балет в балетното училище в Букурещ.

„Благодарим на организаторите, както и на журито за тази оценка и награда!“, сподели Виолета Бинева, която е част от треньорския състав от самото създаване на спортния клуб по акробатика.

Началото на фестивала е поставено през 2012 г. Всяко следващо издание привлича все повече любители танцьори от цялата страна и от чужбина.

ПРЕДИШНА НОВИНАРекорден брой участници в Националния конкурс за поезия „Дамян Дамянов“
СЛЕДВАЩА НОВИНАПриключва изграждането на новата улица в Сливен