Началникът на Отделението по неонатология към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен – д-р Таня Праматарова, изразява своята и на колегите си благодарност за получени две дарения.

Първото е от инициативата „Фотосесия с кауза“ на фотографа Петя Паркова. С помощта на участниците са събрани средства, с които е закупен стирилизатор за отделението. 

Използваният до момента стерилизатор беше с дългогодишна употреба и морално остарял. Дареният нов съвременен апарат е необходим за стерилизация на шишета, биберони и други пособия за хранене на новородените бебета. С това се гарантира намаляване на риска от инфекции при хранене на малките ни пациенти“, казва в своя благодарствен адрес д-р Праматарова.

Второто дарение е от семейството на абитуриент, пожелало анонимност.  Със средства, събрани на абитуриентския бал, е закупен съвременен апарат – пулсоксиметър за новородени. С него се следят денонощно сатурация/насищане на кръвта с кислород/ и сърдечна честота на малките пациенти. Апаратът е много щадящ и не създава дискомфорт на крехките новородени.

„Децата на България не избират кога и къде да се родят. Само ние можем да изберем да им помогнем, за да израснат здрави и щастливи. Неонатологичното отделение към МБАЛ „Д-р Ив. Селимински – Сливен“ е с основна мисия за опазване живота и здравето на новородените деца. То е единствено на територията на града за отглеждане, интензивно и специфично лечение, както и консултативна помощ на рискови и недоносени новородени“, пише д-р Праматарова.

През отделението годишно преминават около 1 500 новородени. От тях приблизително 15-16 процента са с различна степен на недоносеност, което нарежда областта ни на едно от първите места в страната по брой преждевременно родени бебета.

ПРЕДИШНА НОВИНАОсем човешки живота, 6100 дка гори, 19 животни, 1580 дка посеви и 82 сгради са спасени от огнеборците от началото на годината
СЛЕДВАЩА НОВИНАЗапочва ремонтът на базата за медицински хеликоптери край Сливен