Основно училище „Кап. Петър Пармаков“ в село Градец бе удостоено с наградата ,,Зелен флаг“ и получи статут ,,Екоучилище’. Така учебното заведение стана първото такова училище в община Котел, което се нарежда сред училищата и детските градини в България, които с право могат да се нарекат Екоучилища. Учебното заведение е и сред тези близо 91 школа, отличени с престижната международна награда „Зелен флаг“. Това съобщи Силвия Ненова – директор на основното училище в Градец. Авторитетна награда е резултат от пълноценната работа на цялото училище, както и на активната дейност на клуб ,,Млад еколог“, с ръководител Цветан Митев.

За една година ОУ ,,Кап. Петър Пармаков“ успешно е изпълнило всички 7 стъпки от Методологията на Програма ,,Екоучилища“, но за да стане такова, то е участвало в съвместен проект на „Девин“ ЕАД и Българско Движение „Син флаг“ –  „Влез в зеления кръг“, подкрепен от МОН и МОСВ. Благодарение на него усилията на ученици и учители за формиране на умения и навици за опазване на околната среда, за подобряване на житейските нагласи и стилът на поведение у децата е възнаградена, споделя Силвия Ненова и допълва, че  участието в проекта ще даде възможност на балканското училище да осъществява контакти с неправителствени организации, работещи по екологични проблеми, местни власти, международен обмен на идеи и работа в партньорство с учебни заведения в чужбина.

Програма „Екоучилища“ е международна. Тя се инициира и ръководи от неправителствени организации, членове на Фондацията за Екологично Образование /FEE/. Програмата стартира през 1994 година в отговор на предизвикателството за обединение на усилията на младите хора за разрешаване на екологичните проблеми и устойчивото развитие. „Екоучилища“ насърчава участието на учители и ученици в практически дейности, които водят до намаляване на вредното въздействие върху околната среда и консумацията на вода и енергия. 

ПРЕДИШНА НОВИНАОбщина Сливен започва обновяване на изложбена зала „Сирак Скитник“
СЛЕДВАЩА НОВИНАБляскав финал на 91-вия творчески сезон на Симфоничен Оркестър Сливен