Над 53 млн. лв. ще получи Община Сливен от държавния бюджет за реализиране на важни за града проекти. Това стана ясно на днешния брифинг на кмета Стефан Радев и негови заместници.

В края на миналата година, когато беше приет Законът за държавния бюджет за 2024 г., беше въведен изцяло нов подход за финансиране на общински проекти, разписани в основната финансова рамка.

„Всички общини приветстваме този подход. Това е нещо, за което от години се борихме. Надявам се новият начин на финансиране на тези проекти да продължи и вече за следващите години да знаем предварително, че това ще е устойчива практика, за да имаме възможност да се подготвяме навреме“, заяви кметът Стефан Радев. Той уточни, че с новия механизъм, по който ще се финансират проекти на Общината, се създава гъвкавост, т.е., списъкът с планираните обекти няма да бъде окончателен и може да бъде допълван и коригиран. Новият Закон за бюджета дава възможност списъкът да бъде изменян до три пъти през настоящата година. Така по предложение на общините, планираните обекти могат да бъдат заменяни с други, отлагани във времето или оттегляни.

Като най-важен проект, който предстои да бъде изпълнен от страна на Общината, бе откроено асфалтирането и възстановяване на улиците в кв. „Речица“. Предвидено е възстановяване на 20 км улична мрежа, проектиране и изграждане на няколко улици. За тези дейности Община Сливен ще получи финансиране в размер на 19 млн. лв. Предстои те да бъдат изпълнени след приключване на водния проект на ВиК. По този начин ще се решат дългогодишни проблеми на над 11 хил. жители, които живеят в квартала. Паралелно с това, той ще придобие съвсем нов и модерен облик.

Друг важен проект, за който Общината е получила финансиране в размер на 4.5 млн. лв., е подмяна и реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа на село Гавраилово. С тези дейности се предвижда да бъде решен основният проблем с водоподаването в населеното място. Общината е намерила трайно решение за водоснабдяването на още едно село. В Градско предстои изпълнение на проект за допълнително водоснабдяване на стойност над 2.1 млн. лв.

Ревитализацията на Колодрума в Сливен е другият мащабен проект, за който е предвидено финансиране в бюджета и предстои да бъде изпълнен. Вече няколко години Общината работи по амбициозното начинание. Над 16,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в цялостното му обновяване и превръщането му в мултифункционално съоръжение. По думите на зам.кмета Камен Костов работата по обекта е в напреднал стадий. Налице е технически проект. Ще бъде поставена подходяща настилка за тренировки и състезания по пистово колоездене. Заедно с реновирането на пистата се предвижда допълване на обслужващата сграда с необходимите помещения за провеждане на международни състезания и други събития. Предвижда се изграждане на лекоатлетическа писта, BMX парк с извити рампи, мини футболно игрище, където ще има възможност да се изгражда и ледена пързалка, както и разполагане на сцени и пасивен екран за лятно кино. Предвижда се изграждане на нови трибуни с капацитет до 1 400 места.

Следвайки успешния подход при благоустрояването на трите големи квартала в Сливен – „Дружба“, „Сини камъни“ и „Българка“, Общината предприема още една амбициозна крачка в тази посока. Благоустрояване на райони в кварталите „Клуцохор“, „Дружба“ и „Българка“. Заложените средства за тях са над 8 млн. лв. Предвижда се обновяване на алеи и тротоари, зони за отдих, детски и спортни площадки, фитнеси на открито, нови паркоместа. Там се планира изграждане на улично и парково осветление, видеонаблюдение, както и поливни системи за зелените площи.

Финансирането на тези проекти е разписано в Закона за държавния бюджет за 2024 г. Крайният срок за изпълнение е 2026 г.

ПРЕДИШНА НОВИНАСтефан Радев: Няма думи, които да опишат скръбта на твоите чада, Владико!
СЛЕДВАЩА НОВИНАДимитър Митев: Светът на нашата общност опустя и всички скърбим за тази непрежалима загуба!