С ритуал-поклонение, днес Сливен отбеляза 146-годишнината от Освобождението си от османско иго.

По традиция тържествената церемония се състоя на площад „17-ти януари“ в кв. „Клуцохор“.

Гост на тържествената церемония бе областният управител инж. Маринчо Христов, който поднесе цветя и се преклони пред монумента, издигнат на мястото, където през  1878 г. местното население посреща с цветя, хляб и сол руските освободители.

В памет на загиналите знайни и незнайни герои, пожертвали живота си за свободата на града, свещеници от храм „Свети Николай Чудотворец“ отслужиха заупокойна молитва и благодарствен молебен.

Цветя бяха поднесени още от името на Сливенска митрополия, от народни представители от Сливенски избирателен район, от кмета Стефан Радев, от ръководители и представители на държавни и общински структури, общински съветници, Центъра за подготовка на специалисти, граждански сдружения, патриотични организации, много ученици и жители на Сливен.

Ритуалът приключи с военноисторическа възстановка на събитията около освобождението на града, пресъздадена от Регионален клуб “Хаджи Димитър“.

По исторически данни, принос в Освобождението на Сливен от османско владичество имат 185 опълченци, войводи, и много доброволци, а на самото посрещане на армията-освободител, макар полусляп и болен е присъствал и самият Добри Чинтулов.

ПРЕДИШНА НОВИНАС поднасяне на цветя и възстановка на събитията отпреди 146 години Сливен отбеляза Освобождението си от Османско иго
СЛЕДВАЩА НОВИНААтанасовден е!