В деня на лозаря и виното, областният управител инж. Маринчо Христов бе гост на сливенското село Гавраилово, където на площада пред кметството и под съпровода на фолклорен състав, момичета в народни носии посрещнаха жители и гости с хляб и шарена сол.

Областният управител поздрави всички по случай празника, като подчерта, че няма любов без вино и вино направено без любов.

Той отправи още пожелания за здраве и благодатна година, която да донесе на всички трудещи се богата реколта.

Кметът на с. Гавраилово Теньо Божеков обяви резултатите от  конкурса за най-добро вино за 2023 г. В тазгодишната надпревара с първо място бяха отличени Пламен Андонов в категорията “Бяло вино“, Милен Монев в категория “Червено вино“ и Румен Йорданов в категория „Розе“.

Почетните грамоти за първенците и техните подгласници бяха връчени от инж. Маринчо Христов, след което празникът се пренесе край село Гавраилово, където областният управител  участва в зарязването на лозята за здраве и берекет. В ритуала се включиха още кметът на селото, общински съветници от местния парламент в Сливен, както и жители и гости събитието.

Отбелязването на Трифон Зарезан по обичай продължи с много настроение, музика и дегустация на местни вина.

ПРЕДИШНА НОВИНАС конкурс за най-добро домашно вино и ритуал по зарязване на лозята в сливенското село Глушник отбелязаха Трифон Зарезан
СЛЕДВАЩА НОВИНАПъдарево отпразнува Трифон Зарезан с хубаво вино и много музика