НАЧАЛО СЛИВЕН Миряни от Сливен към епископ Йеротей: Защо мълчите?

Миряни от Сливен към епископ Йеротей: Защо мълчите?

Миряни от Сливен излязоха с открито писмо до Агатополския епископ Йеротей, който бе един от кандидатите за Сливенски митрополит. В него те заявяват, че поддръжници на епископа са заграбили църковни имоти на собствено име и са си построили хотели и заведения.

Авторите на откритото писмо твърдят още, че свещеници от епархията, замесени в злоупотреби и трафик, стоят зад протеста срещу решението на Св. Синод за касиране на избора за Сливенски владика.

Ето и пълния текст на писмото, без редакторска намеса:

Ваше Преосвещенство.

Пишем ви това писмо с болка и тъга провокирани, не от нещо друго, а от всичко което се случи в нашата епархия през последните месеци след кончината на нашия обичан дядо Владика Йоаникий. Не е нужно да изреждаме всичко, тъй като е твърде грозно и пошло. Но ще се спрем само на няколко факти, доказващи едно или друго действие или бездействие.

Първо, стачката или „молитвения протест“ на неколцина свещеника и 20 миряни (основно църковни настоятели, попадии и децата на свещеници) на 26 февруари пред Сливенската св. Митрополия в деня на св. Серафим Софийски, която завърши на гроба на покойния владика, със закани на отец Петър Косев от Несебър (епархийски избирател) че щял да „навре“ новия митрополит „ей там“ да му побелеела брадата и косата „от нас“ т.е. има предвид вероятно себе си и протестиращите.

Като, във видеото, споделено от вашия поддръжник Добрин Велев, се чува, как о. Петър пита дали ви е изпратил снимки от протеста. Разбира се, сам може да се уверите като изгледате (не се съмняваме, че не сте) видеото във фейсбук профила на Добрин Велев от 26.2.2024г.

Второ, изявленията на свещеници от Бургаско и техните противоуставни действия за пресконференция, в която изразяват възмущението си от решенията на св. Синод, и най-откровено заявяват, че вие сте техният избор, и че вторият избран епископ Михаил, по думите на о. Николай Димитров (епархийски съветник и избирател), е неизбераем.

Последващите действия на същите тези свещеници, и в последните дни нашумелия отец Иван Янков със своите откровения, едно, от които е, че епископ Михаил е „картинка“ а вие сте неговия митрополит, както заявява в интервю по Канал 6 от името на всички протестиращи, считаме, че е сценарий, зад който стоите вие, защото всичко това касае само и единствено вас.

От всичко случило се дотук, питаме Ваше Преосвещенство:

Къде бяхте до сега и защо мълчахте?

Защо не прекратихте протестите на вашите поддръжници?

Десетимата свещеника от Бургаска околия на чело на които е отец Севастиян. са всички свещеници на епархията или са само част от свещенството? И къде са останалите свещеници от епархията, дали те подкрепят своите събратя, които крещят по площади и демонстрират нехристиянско поведение с „гладна“ стачка?

Защо не припомнихте на същите тези протестиращи свещеници, сред които не безизвестните отец Петър Косев от Несебър, когото цяла България видя как заплашва с нож един мъж в Свети Влас (ако сте забравил вижте сутрешния блок по БТВ от 31.7.2022г.), и отец Николай Клюнков от Тополовград замесен в трафик в Устремския манастир и арестуван за злоупотреби, за когото цяла България разбра от медиите през 2017 г., устава на БПЦ-БП, раздел II за правомощията на свещенослужителите, а именно чл.135, ал.18 където се казва: да изпълнява своевременно и точно нарежданията на духовното си началство?

От действията на тези свещеници, става ясно, че те са изпълнявали нечии други нареждания, но не от прякото им началство, който в случая е управляващия епархията митрополит Йоан, а предполагаме и допускаме от вас, както сочат фактите. А и вие не го отрекохте до ден днешен.

Защо не посъветвахте свещениците и миряните, които ви подкрепят и които излязоха на протест срещу св. Синод с устава на БПЦ, който в чл.135. ал.7 казва, че свещеникът, трябва ла се грижи членовете на енорията му да изпълняват църковните разпоредби? Кои разпоредби те изпълниха? Вашите или на Св. Синод?

Защо не ги посъветвахте да НЕ излизат на протестират срещу св. Синод?

Какво показахте и доказахте с това?

Ако вашите поддръжници са „ЗА“ спазване на Устава на БПЦ, както настояват пред медиите, то вие напомнихте ли им как и с какво го нарушиха и как го погазиха или спазиха? Забравихте ли, че именно тези ваши поддръжници са заграбили църковни имоти на собствено име и са построили хотели и заведения (казват със съдействието на Вълкан Янев)?

Вероятно не сте забравил за хотела на о. Стоян от Царево върху църковен имот, за отдадените църковни земи под наем на „Джи Ес Агростарт” ЕООД, чиято фирма е на дъщерята на вашия поддръжник и ревностен пазител „ЗА“ спазването на устава о. Николай Клюнков, за закупените тонове свещи от свещоливницата в Александруполи от о. Николай Димитров и о. Петър Косев, нима няма синодални свещи, а градските гробища на Бургас се управляват еднолично от о. Николай Димитров и всички средства, опела, помени се делят между баща и син, и това ли забравихте?

Или се нравите, че не знаете? А. за незаконната сеч на църковна гора в Тополовград и Елхово, в Странджа планина и то пак от хора на същите ваши поддръжници?

Ваше Преосвещенство, кой и кога ремонтира Поморийския манастир, на когото вие бяхте игумен, по мярка 7.6?

Защо се питаме през тези месеци не написахте писмо до тях и като добър архипастир не им припомнихте отговорностите на пастирското служение и послушание, което трябва да имат към свещенноначалието на Църквата? А чак сега пишете на отец Иван, когото всички миряни от Сливен добре познаваме, като слаб свещеник с твърде лоша слава и множество канонични нарушения.

Само вижте видео записа как венчава дъщеря си и ще се уверите, че е кощунник. Поведението му е твърде показателено, че страда от ментални проблеми и има нужда от специализирани грижи. Цялата енория на о. Иван знае за неговите „лечебни гладувания“ един път годишно, като не признава четирите многогодишни поста. Знаете кой е отец Иван Янков и коя е майка му?

Забравихте ли, когато тя (майката на о. Иван) беше главен счетоводител и Сливенската митрополия загуби 1.5 милиона лева, след което покойният митрополит я уволни?

Защо си мълчите?

Защо не се разграничите от тях?

И вие ли считате, че Св. Синод е ОПГ – организирана престъпна група, както го определя о. Иван Янков?

Защо допуснахте разединение между духовниците, които ви се довериха?

Защо препращате чат между вас и Александър Иванов на свещеници срещу митрополити?

Защо допуснахте содомити да организират протести във ваша защита?

Ваше Преосвещенство, не очаквахме от вас подобно поведение и отношение към всичко случващо се в нашата епархия, а бяхте викарий на дядо Йоаникий, което всички добре знаем и помним, ала с нищо не показахте, че сте на дума и на дело Негово духовно чедо.

Очаквахме да видим истински и достоен наследник на нашия обичан дядо Йоаникий, но уви! Видяхме друго…. Лъжа, измама и злоупотреби!

Не желаем митрополит лъжец!

Не желаем митрополит, който поддържа свещеници уличени в престъпления! Не желаем страхлив, безличен, слаб и манипулативен митрополит, когото безчинниците да поддържа! и шантажи рат!

Желаем митрополит, който да научи беззаконниците на Божиите пътища (Пс.50:15).

За всичко изложено в това писмо до Ваше Преосвещенство, сме подали сигнали за съмнения за злоупотреби до: Прокуратурата в Бургас и Сливен, до ГДБОП, до Управляващия митрополит Йоан, до ДАНС, Икономическа полиция, жалба до Съда по чл. 144 от НК. до Св. Синод за нарушение на Устава на БПЦ-БП от страна на свещениците от епархията.

Ваше Преосвещенство, ние на протест няма да излизаме, за да не унижаваме Църквата, да не бъдем повод за гавра с нея, за да не поругаем светлата памет на покойния наш митрополит Йоаникий, а в послушание към Св. Синод, спазвайки благоприличието и реда в Църквата, ще припомним така често цитираните светоотечески съвети от дядо Йоаникий на св. Йоан Златоуст: ..

Не мислете, че правите добро на братята си. когато виждате, че те правят нещо лошо. а не ги изобличавате с необходимата строгост. Какво правиш, човече, виждаш, че брат ти се е устремил към пропастта, загърбил е грижата за спасението си. не знае какво трябва да прави, а ги не му протягаш ръка (за помощ), не го порицаваш, не го изобличаваш?

Предпочиташ да не си навличаш неговия гняв, да не си му неприятен, отколкото да се погрижиш за спасението му? Но ще получиш ли прошка от Бога, ще получиш ли оправдание? Ето, затова всичко се е извратило, затова в нашия живот всичко се е объркало, защото нито ние понасяме мъжествено изобличенията, нито другите желаем да изобличаваме…“.

Слава на Бога, Който даде това време да се види кой кой е всъщност!

И след проверката на компетентните органи ще стане ясно на цялата епархия всичко за всеки един от протестиращите.

Благодарим за помощта в писането на писмото на г-н Тодоров, когото добре познавате.

ПРЕДИШНА НОВИНАПепа Генчева отново бе избрана за областен председател на ДСБ – Сливен
СЛЕДВАЩА НОВИНАДГ „Дъга”-Котел стартира пролетния цикъл от празници, традиции и обичаи за своите деца