Исторически музей – Котел, музеи Жеравна и детска градина „Дъга”- Котел проведоха днес съвместна образователна инициатива.

Общото мероприятие премина под мотото: „Мартеницата – да запазим традицията жива”, а впоследствие стана ясно, че то е част от програмата на местния музей и подразделенията му в Жеравна –  „Музей в куфар” и проекта на детската градина – „Аз променям света”.

Музейните служители Венета Люцканова и Магдалена Мавродиева запознаха малчуганите от петте групи на ДГ „Дъга” – Котел с народните традиции, занаята и пътя на изработване на мартеницата.

Венета Люцканова, Магдалена Мавродиева и директора на градината Ваня Ненчева, показаха на децата, какво представлява чепкалото, хурката, вретеното  и мотовилката. По-късно представиха технологията на предене, както и начина на получаване на прежда.

Истинско веселие в градината настана, когато музейните служители започнаха да багрят вълната, а след това извадиха и една дълго пазена торбичката. Тя беше пълна с мартеници, изпратени специално за децата от баба Марта.

Срещата на децата с музейните служители завърши с много песни и обещания за нови бъдещи срещи.

От исторически музей – Котел и музей Жеравна съобщават, че програмата им „Музей в куфар” ще бъде представена с други теми пред деца и жители на селата Градец и Медвен,

В Котел „куфарчето” ще се отвори още веднъж, но този път пред ученици от Средно училище „Георги Ст. Раковски” и членове на пенсионерски клуб „Вида”.

ПРЕДИШНА НОВИНАЧетири общински училища получават средства за спортни площадки
СЛЕДВАЩА НОВИНА200 деца и младежи ще участват в общинския турнир по акробатика за Купа „Сливен”