“Причината “Възраждане” да внесе за разглеждане Закона за изменение и допълнение на Закона за хазарта като задължителна точка е, за да спасим десетките хиляди българи от хазартната зависимост, най-често определяна като „тихата” зависимост. От нашата партия никога не сме били тихи и затова днес отново ще вдигнем глас за промени, които целят основно пет неща – да се спрат рекламите, свързани с хазартни игри, да се въведат промени в регистъра за уязвими лица, да се промени принципа на разплащането на печалби, да се увеличи вноската за социално отговорно поведение, като тя стане процент от направените залози. Събраните от държавата средства ще бъдат разходвани само за развитието на масовия и професионалния спорт, настояваме и да се увеличат данъците, като се уеднаквят за всички видове игри“, заяви от парламентарната трибуна народният представител от “Възраждане” Климент Шопов.  
Според него, хазартнозависимите са най-добрите клиенти на организаторите на хазартни игри. Едно проучване, проведено в Австралия показва, че 0,5 % от клиентите на хазартни игри носят 50% от техните приходи, а 2% от клиентите – 80% от приходите. Това означава, че организаторите на хазартни игри печелят предимно от хазартнозависимите. Затова рекламите са насочени не само към привличането на нови клиенти, но и към поддържане на интереса на зависимите. 
По думите му, в редица европейски държави подобен тип реклами са забранени. Такива забрани има в Холандия, Италия, Белгия. Точно такива страни, на които уж евроатлантиците се стремят да прилича България и българите да имат техния стандарт на живот. Подобни промени се обмислят и в други държави в западния свят.
“Що се отнася до Регистъра за уязвими лица, който осъществява забрана на вписаните лица да играят хазарт, промените целят подобряване на неговата ефективност”, коментира Климент Шопов. От “Възраждане” предлагат веднъж вписано едно лице да не може да се отпише, докато не изтече минималният срок от две години. 
Сред другите заложени промени са изплащането на печалби да бъде не до 5000 лв. в брой, а до 10 000 лв., каквито плащания законът позволява. Предвижда се изплащанията да се разпореждат незабавно, при искане от клиента. “Това е нужнo, за да се спре практикатa игралните зали и казината да задържат печалбите”, обясни още Климент Шопов.
Друга промяна, предложена от “Възраждане”, е в данъчното облагане. В момента, за почти всеки вид игра и всеки вид техническо средство, чрез което тя се осъществява, има различно облагане – с такси или с данъци. От политическата сила предлагат да се въведе еднакво облагане. Да отпаднат всички видове лицензионни такси, уредени в закона и да има само данъчно облагане със ставка 15% върху данъчната основа, която да бъде направените залози. Приходите, които държавата може да очаква от тази промяна, са над половин милиард лева.
“Тук е редно да се каже, че промените, приети декември месец миналата година в Закона за хазарта, чрез преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавният бюджет, не доведоха до прокламирания от управляващата „разглобка” резултат. Говореше се по всички възможни медии колко пари щели да влязат в хазната. Намалихте данъчната основа и съответно данъците за един куп игри, тези посочени в чл. 30, ал. 3 от Закона за хазарта. От 15% върху направените залози го направихте 20% върху разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби. И това доведе до процъфтяване на този бизнес и масово откриване на пунктове за залози из цялата страна. Това, което ние предлагаме, е промяна във вноската за социално отговорно поведение по отношение на ставката и разпределението на средствата – те трябва да се разпределят единствено за развитието на спортните клубове и спортната дейност като цяло”, коментира още Шопов.  
От “Възраждане” заявиха още, че са наясно, че ще има огромен натиск върху медии и групи журналисти, за да не се коментира темата за хазартната зависимост. “Публично известен стана фактът, че народни представители от ПП-ДБ са се отказали да внесат промени в Закона за хазарта, за да си осигурят медиен комфорт по време на избори, затова  предложихме заседанието да се излъчва на живо, но беше отхвърлено от групите на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ”, обясни народният представител.
“Сега отново сме в предизборна ситуация. От това гласуване ще се разбере кои политически групи наистина са загрижени за децата на България и във всичките си действия се ръководят от интересите на народа”, заяви преди гласуването Климент Шопов. 
Предложението на “Възраждане” за ограничаване на рекламите на хазартната дейност и тяхното вредно въздействие върху подрастващите не беше подкрепено от ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ. “Това е достатъчно красноречив знак за това кой защитава интересите на българското общество и кой лобистките такива”, каза в заключение депутатът от “Възраждане”.
ПРЕДИШНА НОВИНАОт днес БЧК – Сливен започва поетапно раздаване на хранителни помощи
СЛЕДВАЩА НОВИНАСъбитията в община Котел за месец април 2024