Народният представител от “Възраждане” Климент Шопов зададе въпрос от трибуната на Народното събрание на министъра на финансите във връзка със сигнал за злоупотреби от страна на ръководството на Агенция “Митници”.

Шопов посочи, че към него се е обърнал служител на Митническо бюро – Сливен със сигнал за злоупотреби от страна на ръководството на същата агенция, в който се посочва, че за дадена фирма е допуснато нарушение на икономическите санкции срещу Русия. Същият служител, след като е задържал стоките, които са обект на забрана, е бил “наказан”, като със заповед на директора на Агенция “Митници” е бил командирован за шест месеца на ГКПП Дуранкулак, а директорът на Териториална дирекция – Бургас Валери Стефанов е освободил забранените стоки, нарушавайки закона.

“Има доклад на Инспектората, в който изрично е упоменато, че тази стока не може да бъде реекспортирана обратно към Русия или към трети държави. Предлагам на министъра на финансите да се запознае с доклада, ако не го е направил все още. По отношение на командировката на служителя за срок от 6 месеца – това е практика в държавните институции. Когато някой “не слуша”, го командироват далече в страната, за да пътува постоянно, да е далеч от семейството си и накрая сам да се откаже от позицията, която заема в дадената държавна институция. Държа да отбележа, че за фирмата-нарушител няма издадено наказателно постановление. Какви мерки са предприети и по отношение на дейстивията на директора на Териториална дирекция – Бургас? Той е освободил забранена стока, би трябвало да се сезира Прокуратурата.

Получава се така, че министърът на финансите говори навсякъде какви големи евроатлантици са от управляващата сглобка, но за определени фирми санкциите спрямо Русия не важат. И се получава така, че добросъвестният служител на Агенция “Митници”, който не е допуснал тези стоки на свободно обръщение в България, бива наказан, а шефът му не е санкциониран по никакъв начин.

Ние сме против санкциите срещу Русия. Има много български фирми, които са пострадали от това, че не могат да имат търговски взаимоотношения с Русия, така както сме против и двойните стандарти – за едни фирми да важат, а за други не. Ако самите тъй наречени евроатлантици не спазват санкциите, нека ги махнат, всички ще сме по-добре. Но ако налагат санкции, нека всички ги спазват, а не само тези, които не са близки до властта. Говорят постоянно за правосъдни реформи и за правова държава, нека обаче си подплатят думите с дела”, заяви още народният представител от “Възраждане” Климент Шопов.

ПРЕДИШНА НОВИНАСело Пъдарево посрещна първия щъркел долетял в община Котел
СЛЕДВАЩА НОВИНАПредседателят на Общинския съвет в Сливен Димитър Митев бе преизбран за член на Контролния съвет на НАПОС