НАЧАЛО ВЛАСТТА ОТБЛИЗО Климент Шопов от “Възраждане”: Запазването на болницата в Котел е въпрос на...

Климент Шопов от “Възраждане”: Запазването на болницата в Котел е въпрос на политическа воля

През месец май миналата година се вдигна шум заради предполагаеми злоупотреби от страна на ръководството на СБР – “Котел” ЕООД. От сигнали на граждани се разбра, че има съмнения, че болницата е водена към умишлен фалит. И може да се каже, че предишният управител e управлявал болницата като семеен бизнес. Назначава на работа жена си, дъщеря си и дори зет си, който е виден активист на “Продължаваме промяната” в Котел. Всичко това стана ясно на обществото след медийни репортажи, въпроси от народни представители и дори посещение на служебния министър на здравеопазването. А след това ръководството на болницата бе сменено. Това заяви народният представител от „Възраждане“ Климент Шопов.

“Специализираната болница за рехабилитация – Котел” ЕООД е лечебно заведение, което обслужва пациенти от цялата страна с неврологични и ставни заболявания, болести на опорно-двигателния апарат, както и на централната и периферната нервна система.

До 2013 г. много средства са вложени в сградата и материалната база на лечебното заведение, за да бъдат обновени. Болницата е едно от малкото лечебни заведения в страната, които предлагат лечение, с помощта на апарат за локомоторна терапия.

Откакто старото ръководство е сменено в края на юни месец миналата година, бъдещето на болницата продължава да не изглежда сигурно. Все още има неизплатени заплати на служители от 2021 г., 2022 г. и от 2023 г.

В отговор на въпрос от народния представител от “Възраждане” Климент Шопов към министърa на здравеопазването бе посочено, че с оглед на постъпилите финансови отчети, финансовото състояние е влошено и има затруднения при изплащане на трудовите възнаграждения на служителите. Към 31.12.2023 г. текущите задължения на лечебното заведение са в размер на 1 177 000 лева, като заключение беше посочено, че болницата е била водена умишлено към фалит, защото има декапитализация, още в началото на управлението на новото ръководство.

Областният председател на партията в Сливенска област Климент Шопов е провел редица срещи и разговори с длъжностни лица, за да реши ефективно проблема и да спомогне за решаване на съдбата на лечебното заведение. По думите му, немалко от дългогодишните служители са напуснали заради продължително неизплащане на възнаграждения. Броят на служителите е по-малко от половината от щата, нает през 2011 г. Цялата дейност на болницата е затормозена заради липсата на средства, които са нужни за ежедневните оперативни разходи. Министерство на здравеопазването е обявило нов конкурс за смяна на управителя.

„Има светлина в тунела. Най-бързият начин болницата да бъде стабилизирана е да се увеличи капиталът на дружеството с нужните средства, които да покрият задълженията и оперативните разходи до пълната финансова стабилизация. Не само това. Новият управител е внесъл в Министерството на здравеопазването инвестиционен проект за 5,7 мил. лв., който, ако се реализира ще увеличи броят на леглата в болницата от 55 на 100, като леглата за деца с увреждания ще се удвоят. Проектът също предвижда откриване на ново отделение за продължително лечение на нервни болести за възрастни и закупуване на нова апаратура, с която да се разкрият нови рехабилитационни методи и практики, кинезитерапия и рехабилитационни мероприятия“, коментира още Шопов.

Той допълни, че всичко зависи от изпълнителната власт. За да се открие ново отделение, е нужна заповед на здравния министър.

“За да се реализира инвестиционният проект, е нужно Министерски съвет да го одобри,  средства за него има в Държавния бюджет за 2024 г. За да не фалира “СБР – Котел” ЕООД и за да не се закрие болницата, е нужно най-вече политическа воля. При положение, че последните години куп държавни болници са фалирани нарочно и после разпродадени, силно се надявам да не стане така с котленската болница за рехабилитация. Тя е нужна на много деца и възрастни, които благодарение на лечението предоставено там могат да водят нормален живот. Радвам се, че с моята дейност успявам да помогна да се разреши проблемът, сега всичко е в ръцете на Министерски съвет“, каза в заключение Климент Шопов.

ПРЕДИШНА НОВИНАКметът Стефан Радев: Ако бюджетът за 2024 г. не бъде приет, дейността на Общината ще бъде ограничена
СЛЕДВАЩА НОВИНАПриеха Държавния план-прием за учебната 2024/2025 година в професионалните и профилирани училища в област Сливен