12-годишната Невена Петрова от Сливен се бори с детска церебрална парализа. В следствие на луксация на лявата тазобедрена става се налага неотложна операция в чужбина.

“Целият свят е пълен с чудеса, но ние дотолкова сме свикнали с тях, че не ги намираме за нещо обичайно. Да ходиш, да виждаш, да чуваш са само малка част от тях. Нашата Невена е сама по себе си чудо в нашия живот, най-чудесният дар, който сме получавали някога. Нейната поява на този свят ни донесе неописуемо щастие, но и много болка, защото се роди преждевременно и, колкото умна, бъбрива, усмихната и обичлива да е, още не може да ходи самостоятелно.

След преглед в България, лекарят ни посъветва да търсим лечение в чужбина. В края на януари посетихме детската ортопедична клиника в град Ашау в Германия. Сумата за извършване на операцията там, последващия престой в болница и ортопедичните средства, които трябва да бъдат закупени, надхвърля възможностите на нашето семейство. Необходими са 39 827,87 евро, а Здравната каса отказа да финансира операцията”, сподели майката Марина Петрова.

По думите й, въпреки трудностите през годините, продължават да срещат добри хора. Приятели, близки и далечни, познати и непознати са им помагали и са им оказвали безрезервна подкрепа.

Невена е ученичка в СУ “Йордан Йовков”. По традиция на първия учебен ден учениците даряват с цвете своите учители в знак на признателност и благодарност. В навечерието на 15-и септември ръководството на училището призовава сумата, определена за цветя, да бъде дарена за бъдещето на Невенка.

“Съпричастността, състраданието и оказаната помощ са ежедневните примери, които даваме на нашите деца. Това са предметите в училището, наречено „Живот“, които трябва да преподаваме на нашите ученици.

Нека да покажем, че човечността не си е отишла от нашите сърца, че доброто все още съществува. Нека да открием най-доброто в себе си, да ценим красивото във всеки човек, да направим света малко по-добър, да знаем, че дори един човек диша по-леко, защото ни е имало. Нека ние да бъдем причината, поради която Невенка ще продължи да се усмихва, да мечтае и да сбъдва мечти, да вярва в чудесата и доброто, да е изпълнена с надежда, да чувства и да дарява любовта навсякъде около себе си”, заяви директорът на училището Диана Кънева.

Невенка има много мечти. Да има куче, дори му е измислила име. Иска да стане ветеринар, защото много обича животните, иска да стане синоптик, иска да има собствено радио или да е радио водещ на музикално предаване. Мечтае да посети Япония, Канада, Египет и Сахара.

За да сбъдне дори една от тях, е необходимо първо да се научи да ходи. Всички ние сме хората, които можем да ѝ помогнем да направи първата крачка.

Всеки, който желае да помогне, може да дари средства по банков път.

IBAN: BG76 BPBI 7936 4083 207901

BIC: BPBIBGSF

POSTBANK/ ПОЩЕНСКА БАНКА

Титуляр: Марина Атанасова Андреева – Петрова

Основание: Дарение за Невена Петрова

ПРЕДИШНА НОВИНАМалка Богородица е!
СЛЕДВАЩА НОВИНАЗа поредна година Община Сливен се включва в кампанията „Да изчистим България заедно”