В навечерието на Деня на Съединението в село Медвен се проведоха Петите национални четения, посветени на Захарий Стоянов. Инициатор на превърналия се в традиция ежегоден форум е Димитринка Петкова, бивш заместник областен управител на Сливен.

Сред гостите на събитието бе и областният управител Марин Христов, който изнесе кратко слово, в което изрази надежда, че четенията ще бъдат повод за повдигане на националното самочувствие на всички българи от факта, че са потомци на един изключителен родолюбец, който оставя своя отпечатък в историята с борбения си дух и жаждата за национална единност и независимост.

Във форума взеха участие ученици, историци, научни дейци, музейни специалисти и изследователи, сред които бяха проф. Пламен Павлов, проф. Виолета Русева, народният представител от “Продължаваме Промяната” Татяна Султанова, писателят Любомир Котев и оперната прима Татяна Шиварова.

В рамките на събитието бяха наградени и отличилите се участници в конкурса за есе на тема “Захарий Стоянов – летописецът на Националната революция“.

Бяха изнесени и много исторически факти от живота, творчеството и дейността на бележития българин. Гостите бяха запознати с малко известни факти от биографията му на деец и летописец на национално-освободителните борби, довели до Освобождението и Съединението на България.

По традиция Петите по ред четения приключиха с ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Захарий Стоянов.

ПРЕДИШНА НОВИНАПоздравление на кмета Стефан Радев по случай 138 години от Съединението на България
СЛЕДВАЩА НОВИНАОбщина Сливен отменя празничния концерт на 6 септември