Малчуганите от детските градини и ясли в община Сливен очакват с нетърпение Баба Марта. Скъпата гостенка ще бъде посрещната с почести и преди да закичи с мартеници децата, ще чуе новите стихове и песни, които са научили в нейна чест. В някои от забавачниците тя ще бъде придружена от Пижо и Пенда, а в една от детските градини ще пристигне с внучката си Мартенка.

Подготовката за празника е започнала преди повече от седмица, съобщиха директорите на образователните институции. Организирани са творчески работилници, на повечето места – с участието на родители, където децата са изработили мартеници и украшения. В част от забавачниците са създали празнично настроение със спектакли на куклени театри, в други в ролята на актьори са влезли учителите. В две ще има ритуал „прескочи огънче“ за здраве. На 1 март малчуганите от градините ще разменят мартеници с ученици от съседни училища. В малките населени места децата ще закичат служителите на кметствата, читалищата, възрастни жители. Три от забавачниците в Сливен подготвиха изненади за потребителите в Дома за стари хора.

И тази година деца и ученици в Самуилово ще украсят с мартеници клоните на вековните дъбове в парка на селото. В Сливен много детски градини също няма да пропуснат да сложат червено-белите символи на дърветата и другите растения в дворовете, защото, както се казва в известното стихотворение, Баба Марта бързала, мартенички вързала първом на гората, после на градините, а пък на дечицата –  „мартенички чудни, да са ранобудни, да растат засмени“. В една от детските градини са изработили празничен видеоклип с празнични изпълнения на децата, за да поздравят родителите им. В други две има благотворителни базари на мартеници и украси. С постъпленията от единия ще бъдат осигурени осмомартенски подаръци за всяка майка, а събраните средства от втория ще бъдат дарени за лечение на дете.

Педагозите и служителите в детските градини и ясли за пореден път се раздадоха, за да има празнично настроение в духа на традициите за децата и родителите им, поощриха и инициативи на съпричастност. Община Сливен им благодари за вдъхновението и труда, а на най-малките жители пожелава да са здрави, радостни и задружни в игрите.

ПРЕДИШНА НОВИНАПредмартенско настроение завладя Котел
СЛЕДВАЩА НОВИНАВ Световния ден на хората с редки болести – гълъби и цветни балони полетяха в небето над Сливен