НАЧАЛО СЛИВЕН Заместник-министър Гетов благодари на Община Сливен за бързата реакция в подкрепа на...

Заместник-министър Гетов благодари на Община Сливен за бързата реакция в подкрепа на HEM

Кметът Стефан Радев посрещна днес заместник–министъра на здравеопазването проф. Илко Гетов. Срещата се проведе по инициатива на госта. Повод за нея бе предстоящото изграждане на основна оперативна база на HEMS край Сливен. Тя ще е една от шестте основни бази в страната на системата за спешната медицинска помощ по въздух.

Проф. Гетов благодари на Общината и на кмета Радев за адекватната и бърза реакция, с която местната власт предостави 6 дка в района на бившето летище „Бършен” за създаване на хеликоптерна площадка, хангар и административни помещения за нуждите на спешните екипи. Общинските съветници гласуваха решението на 27 юли – дни, след като Министърът на здравеопазването отправи искане към Община Сливен за безвъзмездно предоставяне за управление на терена за нуждите на HEMS.

Днес Министерството на транспорта и съобщенията разпространи изявление на министър Георги Гвоздейков, в което се съобщава, че е рестартиран процеса за изграждане на системата за спешна медицинска помощ по въздух. По думите му, той е бил забавен и поведен в грешна посока от служебното правителство. Министърът посочва, че предишният кабинет е искал да създаде оперативните бази за хеликоптерите на територията на няколко болници. „Това е абсолютно недопустимо и е в противоречие със закона… Базите ще са така разположени в страната, че да покриват изискванията за т.нар. „златен час” за транспортирането на пострадал до болнично заведение”, подчертава още  Георги Гвоздейков.

Припомняме, че служебното правителство извади Сливен от мрежата на основните бази и премести локацията в района. Сегашният кабинет върна града ни в изграждането на инфраструктурата за големия и важен проект за страната.

Цялото изявление на министър Гвоздейков: https://www.mtc.government.bg/bg 

ПРЕДИШНА НОВИНАОбластният управител на Сливен и неговият заместник официално встъпиха в длъжност
СЛЕДВАЩА НОВИНАГеорги Гвоздейков: HEMS ще бъде изградена по европейските правила, а не със заобикаляне на закона като при служебното правителство