Ясни са резултатите от националния конкурс за изработка на мартеници, който се проведе в дните 25.01 – 20.02.2024 година. Конкурсът се организира за втора година от Община Котел, а в инициативата, която беше под надслов „Пижо и Пенда“ се включиха деца и ученици от 6 до 14 години от 30 населени места в страната.

Стотиците изпратени произведенията за поредна година впечатлиха журито не само с автентичността си, но и с усета на децата за детайлност в изобразяването на едни от най-разпознаваемите символи в мартенската обредност – Пижо и Пенда. По този повод журито определи първото място да бъде поделено между: Йоанна Атанасова от с. Басарбово, общ. Русе и груповата мартеница-кукла на учениците от ОУ „Гео Милев“, с. Белозем, общ. Раковски. Второто място зае  щъркеловото гнездо /Пижо и Пенда/ на Петър Белов от школа „Мишо Тодоров“ при НЧ „Зора“, гр. Сливен, а третото отново се поделя между двама участници. Това са Никол Димитрова, гр. Раднево и Божидар Кирилов от „Арт Школа“, гр. Попово.

Четири поощрителни награди отиват при: Център за подкрепа за личностно развитие – Котел /ЦПЛР-Котел/, Център за специална образователна подкрепа /ЦСОП/, гр. Велинград, Детска градина „Дъга“– Котел и Основно училище „Кап. Петър Пармаков“, с. Градец, общ. Котел.

Паричните и поощрителните награди на победителите, които не са от гр. Котел, ще бъдат изпратени по пощата на адресите, които авторите са посочили.

Всички мартеници от конкурса, могат да бъдат видени на входа на Община Котел, където е подредена изложба.

ПРЕДИШНА НОВИНАДесетки граждани бяха закичени с мартеници, Баба Марта гостува и в Общината
СЛЕДВАЩА НОВИНАКулминацията на честванията по повод 3 март в Сливен, ще бъде тържествената заря-проверка