Децата, жертва на насилие и децата, извършили престъпление да могат да се възползват от правото си на подкрепа и индивидуална оценка, както и редица проблеми от ежедневната работа на институциите, касаещи детските права бяха обсъдени на 9 април в Сливен.

Работната среща бе по инициатива на фондация „За Надежда“, а на нея присъстваха представители на Областна администрация-Сливен, неправителствени организации, експерти от държавни и общински структури, представители на Районна прокуратура, Адвокатска колегия и педагогически съветници. Специални гости бяха проф. Нели Петрова-Димитрова- председател на ИСДП, Георги Богданов и Георги Еленков от Национална мрежа за децата, както и експерти от САЩ, Франция, Румъния.

Присъстващите имаха възможността да се запознаят с дейността на фондацията, както с и опита на Института по социални дейности и практики(ИСДП) и „ Национална мрежа за децата“ в насока осигуряване на услуги за подкрепа и правна помощ, ориентирани към правата и потребностите на тези деца. Бяха обсъдени още въпроси свързани със закрила на децата, жертви на престъпления, тяхната защита, достъпа им до справедливо правосъдие, както и взаимодействието между институциите в тази насока. Коментирани бяха и възможностите, всяко дете да има достъп до т. нар. „сини стаи“ – специални приспособени помещения за провеждане на разпити и изслушване на деца извън съдебната зала или управлението на полицията от обучени специалисти.

На форума бе представен и френски документален филм за насилието над жени и механизмите, чрез които държавата се противопоставя на този вид престъпления, продуциран от Мелина Юе, която също бе сред гостите на работната среща.

ПРЕДИШНА НОВИНАВ Котел започнаха честванията, посветени на Георги Раковски
СЛЕДВАЩА НОВИНАБлаготворителен концерт „За вярата и доброто“ събира средства за изграждане на храм в с. Панаретовци