Генералният консул на Република Турция в Бургас се срещна вчера с областния управител на област Сливен инж. Маринчо Христов.

На срещата присъства и аташето по социалните въпроси в генералното консулство г-н Мехмет Унган.

В разговора си с г-н Оркун областният управител благодари за добрите взаимоотношения, които двете страни развиват и подчерта, че те са от изключително значение не само заради доброто съседство, но и за позицията им, като съюзници в НАТО.

„България е една от държавите-членки на Европейския съюз, която последователно подкрепя европейския път на Турция” заяви Маринчо Христов.

Той подчерта още, че нашата съседка е един от водещите външноикономически и търговски партньори на България и най-предпочитаната дестинация за българските туристи, заради доброто съотношение между цена и предлагано качество.

Г-н Христов изрази надежда, че Сливенска област също ще може да развие своя туристически потенциал базиран на благоприятния ѝ климат, забележителните природни дадености и богатата ѝ история.

Акцент в разговора между областния управител и генералния консул бе обсъждането на възможностите за сътрудничество в областта на образованието, културата и бизнеса, като турският дипломат изтъкна, че ще работи активно за развитието на добро икономическо и търговско партньорство. В тази връзка г-н Оркун сподели, че ще търси пътища за обмен на опит и за повишаване на професионалната квалификация на българските граждани посредством взаимодействие между български и турски занаятчийски камари и организации.

В разговора двете страни се съгласиха още, че от полза за България и Турция ще бъде и активния културен обмен, посредством организиране на събития популяризиращи фолклора и традициите на двете страни, което ще увеличи интереса и броят на посещенията в съответните региони.

В края на работната среща бяха разменени символични подаръци, в знак на добра воля и ползотворните партньорски взаимоотношения между двете държави, сега и за в бъдеще.

Толга Оркун е дипломат с 26 годишен опит. Бил е посланик, заместник секретар в посолството в Атина, генералното консулство в Басра и генералното консулство в Амстердам.

От 15 август 2023 г. е назначен като генерален консул на Турция в Бургас.

ПРЕДИШНА НОВИНА11 кубика дърва за огрев са откраднати от временен склад на горското в Сливен
СЛЕДВАЩА НОВИНАСтефан Радев в Тирана: Община Сливен е един от най-активните участници в Мрежата В40