Общинските съветници от групата на “Възраждане” няма да подкрепят на днешната сесия Проекта за бюджет за тази година. Един от мотивите за това решение е разходването на общински средства в размер на 3,8 милиона лева за изграждане на две фотоволтаични централи в промишлената зона на града.

„Това е една немалка сума, която ако бъде вложена в изграждането на тези централи, няма сигурни показатели, че те ще допринесат за повишаване на икономическата ефективност. Имайки предвид постоянно променящите се цени на изкупуване на електроенергия от фотоволтаични централи, ние смятаме, че изграждането им би било твърде рисково на този етап“, каза общинският съветник от “Възраждане” Динко Ганчев.  

„Нека не подминаваме факта, че ефективността на самите панели не е 20-25 години, а според последните изследвания правени през миналата година е наполовина по-кратка. Използвани са данни от мониторинг на 85 фотоволтаични електроцентрали в Централна Европа, които показват че след 10 години експлоатация, честотата на сериозните повреди рязко се увеличава. Така само след 10-15 години, Общината трябва отново да налее не малко средства за поддържане на максималната ефективност на централите“, допълни още Динко Ганчев.

От „Възраждане“ коментираха и темата с минералните бани. Те заявиха, че Общината не иска да стопанисва обекта, няма и сигурен инвеститор, но въпреки това са определени над 630 хил. лева само за подмяна на покрива на къпалнята. Опасенията на съветниците от „Възраждане“ са, че жителите на общината ще платят за един скъп ремонт, без да има ясна стратегия за развитието на Сливенските минерални бани.

ПРЕДИШНА НОВИНАПъдарево отпразнува Трифон Зарезан с хубаво вино и много музика
СЛЕДВАЩА НОВИНАСтефан Радев: Приемането на бюджета гарантира, че Общината ще продължи да изпълнява своите дейност