НАЧАЛО СЛИВЕН ВМА-Сливен отбелязва 100 години от своето създаване

ВМА-Сливен отбелязва 100 години от своето създаване

Военномедицинска академия – Сливен отбелязва днес 100 години от своето създаване.

“Отговорностите, които ни дава тази годишнина са заложени в девиза на ВМА – „Ако днес изглеждаме големи, то е защото стоим на раменете на нашите предци, които са титани“. Като наследник на армейската болница на Трета българска армия, ние сме длъжни да съхраним и надграждаме традициите. Военна болница – Сливен през цялото си съществуване е била стожер на армейското и гражданското здравеопазване в Югоизточна България. Пример е дейността на болницата през времето на пандемията от COVID-19”, заяви началникът на лечебното заведение полк. д-р Илиян Комитов.

По думите му, в болницата са подобрени битовите условия, закупена е нова модерна апаратура, повишен е и броят на пациентите. “През 2022 г. и първото полугодие на настоящата година се наблюдава увеличаване на преминалите амбулаторно и стационарно болни, съответно се повишава и оборотът на леглата”, казва още д-р Комитов.

Амбулаторните прегледи през 2022 година са 12 063. От тях преминалите военнослужещи са 933, цивилни служители от структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната – 1373, пациенти по договор с РЗОК – 5499. За сравнение – през 2021 година общият брой на амбулаторните прегледи е бил 9 422.

Близо 2500 са пациентите с коронавирусна инфекция, потърсили помощта на специалистите. “Вече функционира напълно обновената нова сграда на инфекциозно отделение, изградена според най-съвременните стандарти за работа в инфекциозна среда”, сподели полк. Комитов и подчерта стратегическото значение на подобни инвестиции.

Към момента се извършва също цялостно преустройство и обновяване на Операционния блок и Приемно отделение. Предстои обновяване на Хирургичното отделение и отделението по Вътрешни болести. В ход е и саниране на основния корпус на болницата.

Д-р Комитов благодари на ръководството на ВМА за осигурената модерна апаратура за диагностика и лечение в областта на гастроентерологията, урологията, образната диагностика и клиничната лаборатория. Това, по думите му, също е от значение за положителните нагласи към Военна болница.

“Без съмнение най-ценното е човешкият капитал. Смело мога да заявя, че във ВМА – Сливен работят изключителни професионалисти. Тук включвам не само медицинския персонал, но и всички служители в административно-стопанския блок”, бе категоричен началникът на болницата. 

Д-р Комитов отправи благодарност и към колегите си за сърцатата работа и проявения през годините професионализъм. “Използвам възможността да изразя своето уважение към целия личен състав на болницата за демонстрирания стремеж и отговорно отношение при изпълнение на поставените ни задачи и служебни задължения. Благодаря за вашата отдаденост, човешко отношение, емпатия и компетентност. Постигнатите от нас резултати са основание за заслужено самочувствие и гордост. Пожелавам на вас и вашите семейства здраве, късмет, вяра в собствените възможности и кураж за преодоляване на предизвикателства!”, каза още полк. д-р Илиян Комитов.

ПРЕДИШНА НОВИНАГоляма Богородица е!
СЛЕДВАЩА НОВИНАПредлагат втора дата за изпитите след 7. клас