Двата социални центъра до Дома за стари хора в Сливен, които Общината изгради, днес честват две години от своето разкриване. Единият е за лица с психични разстройства, а другият – за лица с умствена изостаналост. Празничният повод събра на едно място екипите и потребителите на двата центъра, гости от Дома за стари хора и от други социални услуги в общината.

Приветствие по повод празника отправи директорът на центровете Галя Бойчева. Тя посочи, че разкриването на двете социални услуги е било ново начало за всички. Бойчева отбеляза с радост, че с времето екипите са станали задружни и с общи усилия са успели да преобразят дворните пространства и на двата обекта. Засадили са цветя, а през пролетта на тази година – зеленчуци. Директорът използва случая да благодари на всички свои колеги и Община Сливен за подкрепата и добрата съвместна работа.

По повод празника поздравителен адрес от името на кмета Стефан Радев поднесе един от неговите заместници Пепа Чиликова, която също уважи събитието. В поздравлението си Радев благодари на специалистите от социалната сфера за ежедневните усилия, емпатията и себеотдаването, които влагат в работата си.

„През последните години община Сливен успя да разшири и развие мрежата си от социални услуги. Днес можем да кажем, че те се надграждат, което може само да ни радва! Убеден съм, че тук потребителите получават нужното внимание, комфорт и се радват на дружелюбна и приятелска среда. Бъдете все така всеотдайни, пример за професионализъм, сплотени и ангажирани към всяка нелека човешка съдба!“, посочва още в поздравлението си кметът.

Празничната програма продължи с песни, танци и почерпка за всички.

Понастоящем услугите функционират като центрове за настаняване от семеен тип – за пълнолетни лица с психични разстройства и с умствена изостаналост. От разкриването им в тях поетапно бяха настанявани потребители от Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в селище „Качулка“ и Държавна психиатрична болница в Раднево.

И двата обекта са с капацитет по 15 места. Те са изградени, оборудвани и обзаведени съобразно изискванията за осигуряване на специализирана среда и най-съвременни удобства, свързани със спецификата на работа и комфортната среда за потребителите.

Строителните дейности са извършени по проект „Подкрепа за деинституционализация на социални услуги за хора с увреждания в община Сливен“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. и с дофинансиране от Общината.

ПРЕДИШНА НОВИНАОбщина Сливен получи награда от Държавната агенция „Безопасност на движението“
СЛЕДВАЩА НОВИНАРаково организира събор в чест на храмовия празник на селото – 6 юли