Пощенската марка посветена на известния архитект – новатор арх. Захари Илиев, бе валидирана днес от началника на  областната пощенска станция Красимира Панайотова, заместник – кмета на община Сливен Пепа Чиликова и художничката Маргарита Дончева. Церемонията в зала „Сливен” се проведе в присъствието на архитекти, дейци на културата, филателисти – ценители и журналисти.

„Благодаря на доц. д-р Георги Павлов за идеята да отбележим 125-годишнината от рождението на арх. Илиев и за изработеното от него изображение на пощенската марка – сградата на сливенската митрополия, емблематична за нашия град”, отбеляза Чиликова. Общината е признателна, каза още тя, и на Министерството на транспорта и съобщенията за това, че осъществиха проекта.

Художникът Георги Павлов не можа да присъства на събитието, но изпрати писмо до присъстващите, което прочете колегата му Маргарита Дончева. В него той посочи, че Захари Илиев е явление в българската архитектура с европейска значимост. Сградите му са добре познати в Сливен със своя стил „Баухас” и модернизъм, както и с толерантното усещане към историческите пластове на градската среда. „Безспорен шедьовър е сградата на митрополията. Щастлив съм, че имах честта да създам марка, посветена на един забележителен архитект, с европейска значимост”, посочи в писмото си художникът.  

Марката с цена от 1,90 лева излезе в тираж от 2 200 броя. Има и издание от три марки в блок-листа. Тиражът на блок – листата е 1000 броя. Специалният пощенски печат ще бъде предоставен за използване в пощенска станция – 8800 за три работни дни от датата на валидиране.

Арх. Захари Илиев /1898 – 1947 г./ завършва прочутото експериментално училище „Баухаус”, създадено след Първата световна война от Валтер Гропиус. В него преподават световни творци – Кандински, Клее, Бройер, които налагат в Европа своя баухауски стил. Този творчески почерк пренася в Сливен и архитектът, след като през 1928 г. се установява в града.  Той проектира десетки жилищни и обществени сгради /някои са запазени и до днес в централната част/ – архитектурни образци „с геометрична изчистеност, просторни тераси, извити балкони, широки прозорци и куполи”. Те са били изградени със скромен бюджет, а конструкциите им, пълни с много въздух и слънце, са предизвикали огромен интерес, по думите на изследователите. 

Първата му сграда в Сливен е на Популярна банка. Проектирал е сградите на Военна болница, централните хали, една от почивните станции на Сливенски минерални бани и др.  

ПРЕДИШНА НОВИНАИзлезе от печат сборникът „Будителският XIX на българите“
СЛЕДВАЩА НОВИНАОткрита е процедура за въвеждането на седем „споделени” маршрута в Природен парк „Сините камъни”