На 12 декември ще бъде пусната в употреба пощенска марка със сградата на Сливенската митрополия. Изданието е посветено на 125-годишнината от рождението известния в миналото архитект – новатор Захари Илиев. Марката ще бъде валидирана на церемония на 12 декември, от 13,30 часа във фоайето на зала „Сливен”. От Министерството на транспорта и съобщенията уточниха, че тя е с размери 50/25 мм, с номинална стойност 1,90 лева и ограничен тираж. Художник е доц. Георги Павлов. Специалният пощенски печат ще бъде предоставен за използване в Пощенска станция 8800 – Сливен за три работни дни, считано от датата на валидиране.

Пощенската марка е създадена по идея на Община Сливен. Арх. Захари Илиев /1898 – 1947 г./ е близък роднина на митрополит Иларион. С негова подкрепа той заминава за Германия, където завършва архитектура в прославената школа за изкуство, архитектура и дизайн „Баухаус”.След завръщането си се установява в Сливен. Създава десетки сгради, които оформят европейския облик на града – Популярна банка, централните хали, Военна болница, трийсетина жилищни постройки и др. Сградата на митрополията, построена през 1933 – 1939 г. по негов проект, се счита за безспорния му шедьовър.

Арх. Захари Илиев се включва в обществения живот на Сливен веднага, след като се установява в града. Още на следващата година, през 1929 г., той е избран в настоятелството на „Зора”, съобщават в блога на читалището. 

ПРЕДИШНА НОВИНАПредставят културно-историческото наследство на каракачаните в Сливен
СЛЕДВАЩА НОВИНАКметът Радев представи проекта за индустриалния парк пред лидери в индустрията