Днес Православната църква отбелязва един от най-големите християнски празници – Богоявление. На този ден Йоан Кръстител покръстил Исус Христос в река Йордан.

Според евангелския разказ в петнадесетата година от царуването на император Тиберий в Йорданската пустиня проповядвал св. Йоан Кръстител, наречен още Предтеча. Той възвестил идването на дългоочаквания Месия и призовавал хората към покаяние. Онези, които се каели и изповядвали греховете си, били кръщавани в река Йордан, за да се пречистят.

Исус Христос също бил кръстен от св. Йоан във водите на реката. Тогава Спасителят бил на около тридесет години. В момента на кръщението небето се отворило, Светият дух слязъл във вид на гълъб и се чул глас: “Ти си Моят Син възлюбен, в Тебе е Моето благоволение”. 

Според народното поверие,  в нощта срещу Богоявление небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бога това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава водата се пречиства и след това придобива голяма сила. Затова и денят е известен още като Водици и Водокръщи.

По традиция всяка година на Йордановден се събират момчета, надпреварвайки се кой първи ще извади кръста от водата.

Имен дeн прaзнувaт Йoрдaн, Йoрдaнкa, Дaнчo, Дaнкa, Бoжидaр, Бoжидaрa, Бoгoлюб, Бoгoлюбa, Бoжaн, Бoжaнa, Дaнa, Биcтрa, Бoян, Бoгдaн, Бoгдaнa.

ПРЕДИШНА НОВИНАБогоявленски водосвет на бойните знамена в Сливен
СЛЕДВАЩА НОВИНАОУ „Христо Ботев“ отбеляза 176-годишнината от рождението на поета – революционер