Симфоничен Оркестър Сливен закрива изключително вълнуващия си 91-ви творчески сезон 2023/2024, с елегантен концерт. Събитието ще се състои в Петък 21 Юни, от 18:30ч. в зала „Сливен“.

Великият виртуоз Фредерик Шопен, е автор на два клавирни концерта. Любопитен факт е, че този във Фа минор, известен като No.2, всъщност е написан по-рано от ми минорния (No.1). Създадени, когато Шопен е около 20-годишен, клавирните концерти представят романтичния прочит на младия композитор на класическите драматургични принципи на тричастния концертен жанр. Великолепната и чувствена творба ще чуем в изпълнение на световно признатият пианист Людмил Ангелов. 

Популярен на петте континента, той е изнасял рецитали, камерни концерти и е бил солиcт на реномирани оркестри, под палката на световноизвестни диригенти. Свирил е в престижни зали като Берлинската Филхармония, „Музикферайн“ и „Щатсопер“ във Виена, „Концертгебау“ в Амстердам, „Плейел“ и „Гаво“ в Париж, „Линкълн Център“ в Ню-Йорк, „Ла Скала“ в Милано, „Алтеопер“ във Франкфурт, „Херкулес“ в Мюнхен, BOZAR в Брюксел, KKL в Люцерн, Операта в Монте-Карло, Цюрихската опера, Националната филхармония и Националната опера във Варшава, „Аудиторио Насионал“ в Мадрид, залата на Московската консерватория, KBS в Сеул и много други.

Людмил Ангелов е записвал за най-големите звукозаписни компании в света. Негов диск с произведения от Шопен е удостоен от Националния Шопенов Институт във Варшава с „Grand Prix du Disque Chopin“. 

Второто произведение в програмата е „Симфониета“ FP 141, от талантливия френски композитор Франсис Пуленк. Музикалният шедьовър, композиран през 1947 по поръчка на BBC, е в четири части, свеж, лек и наситен с танцови ритми. 

Вечерта ще премине под диригентската палка на известния диригент Григор Паликаров – една от най-емблематичните фигури на българската музикална сцена. 

Билети за престижното събитие могат да бъдат закупени онлайн на epaygo.bg или от касата на зала „Сливен“ с работно време 10:00-13:00 и 15:00-17:00ч. 
ПРЕДИШНА НОВИНАОсновно училище „Кап. Петър Пармаков“ в Градец получи статута „Екоучилище“
СЛЕДВАЩА НОВИНАИзбраха туристическо лого на Сливен